Στις 26 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα FUNglucan στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχαν: η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος κα Κυριακού Αδαμαντίνη-Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κα Γιαννακούλια Μαίρη-Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο κος Ζερβάκης Γεώργιος-Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η κα Πλέτσα Βασιλική-Ερευνήτρια, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κος Γεωργιάδης Παναγιώτης-Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κος Κουτρώτσιος Γεώργιος- Μεταδιδάκτορας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η κα Μπουλάκα Αθηνά-Μεταδιδάκτορας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η κα Σαξάμη Γεωργία-Μεταδιδάκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κα Βλασσοπούλου Μαίρη- Υποψήφια Διδάκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η κα Μήτσου Ευδοκία- Επιστημονική Συνεργάτης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Η συνάντηση των συνεργατών του ερευνητικού προγράμματος FUNGLUCAN είχε ως κύριους στόχους την συνοπτική παρουσίαση του πειραματικού έργου, που έχει επιτελεστεί στους συμμετέχοντες φορείς μέχρι τη παρούσα φάση, καθώς και τη συζήτηση επί του μελλοντικού σχεδιασμού των επικείμενων ερευνητικών διαδικασιών.

Επίσης έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους του ΕΙΕ και συζητήθηκαν οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την ανάθεση της ex vivo μελέτης.

Οι εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (κ.κ. Ζερβάκης και Κουτρώτσιος) ενημέρωσαν ότι προχωράει κανονικά η καλλιέργεια και παραγωγή των μανιταριών από στελέχη που έχουν ξεχωρίσει ως προς την αποδοτικότητα και την περιεκτικότητα τους σε β-γλυκάνες (μέσω σχετικών δοκιμών που υλοποιήθηκαν στο Γ.Π.Α) και την ενδεχόμενη πρεβιοτική τους δράση από τα προκαταρκτικά πειράματα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα στελέχη Pleurotus eryngii LGAM216, P. ostreatus IK1123, Cyclocybe cylindracea CC2 και C. cylindracea CC505, όλα καλλιεργημένα στο σύνηθες υπόστρωμα καλλιέργειας (άχυρο, wheat straw, WS). Ήδη έχει συλλεχθεί και λυοφιλιοποιηθεί επαρκής ποσότητα σε 3 από τις 4 συνολικά επεμβάσεις, ενώ η εν λόγω διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πέρα από τη συλλογή των απαιτούμενων ποσοτήτων λυοφιλιομένων καρποσωμάτων για τις επόμενες πειραματικές διαδικασίες (in vitro ζυμώσεις, δοκιμές σε πειραματόζωα, παρέμβαση σε εθελοντές), επιπλέον στόχος του σταδίου της καλλιέργειας είναι και η παραγωγή εκχυλισμάτων πλούσιων σε β-γλυκάνες από μανιτάρια των επιλεχθέντων στελεχών, σε ποσότητες επαρκείς για να αξιοποιηθούν σε επόμενες πειραματικές διαδικασίες (in vitro ζυμώσεις, δοκιμές σε κυτταρικές σειρές).

Οι εκπρόσωποι του Ε.Ι.Ε. (κ.κ. Πλέτσα, Γεωργιάδης, Μπουλάκα, Βλάσσοπουλου) παρουσίασαν μια σύνοψη των πειραματικών διαδικασιών του προγράμματος, που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα στα εργαστήρια τους. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη μεταβολωμική ανάλυση των προϊόντων της in vitro ζύμωσης των μανιταριών υπέδειξαν σαφείς διαφοροποιήσεις ως προς τη παραγωγή μεταβολιτών στην αρχή και το τέλος της 24ωρης ζύμωσης, καθώς και μεταξύ των προϊόντων της in vitro ζύμωσης των μανιταριών και του αρνητικού μάρτυρα στο τέλος της ζυμωτικής διαδικασίας. Ως προς τις in vitro δοκιμές σε κυτταρικές σειρές, έγινε αναφορά στα πειράματα κυτταροτοξικότητας των υπερκειμένων από τις in vitro ζυμώσεις σε κυτταρικές σειρές αδενικαρκινώματος εντερικού επιθηλίου και προμονοκυτταρικού λεμφώματος (CaCo-2 και U-937 αντίστοιχα). Τα πειράματα αυτά στόχο έχουν να συμβάλλουν στον ορισμό των μέγιστων επιτρεπτών συγκεντρώσεων των υπερκείμενων που θα αξιοποιηθούν για δοκιμές στα πειράματα ανοσορύθμισης σε αμέσως επόμενο στάδιο. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα της δοκιμής Comet σχετικά με την αντι-γονοτοξική δράση των προϊόντων ζύμωσης των μανιταριών, με τα περισσότερα προϊόντα να ασκούν προστατευτική δράση έναντι της γονοτοξικότητας που επάγεται από το βουτυλοξείδιο. Ως προς την ανοσορυθμιστική δράση σε κυτταρικές σειρές, δεδομένα από προκαταρκτικά πειράματα προτείνουν επιδράσεις των λυοφιλιομένων μανιταριών στην έκφραση και την ποσότητα συγκεκριμένων προ- και αντι-φλεγμονωδών κυτοκινών (IL-6 και IL-10 αντίστοιχα). Τέλος παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επικείμενων in vivo δοκιμών σε μύες.

Οι εκπρόσωποι του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (κ.κ. Κυριακού, Σαξάμη, Μήτσου) παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας της in vitro ζύμωσης των μανιταριών από τον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών, υπερήλικων εθελοντών. Τα υπερκείμενα των παραπάνω πειραματικών διαδικασιών αποτελούν τα βασικά υπό δοκιμή υποστρώματα για τα πειραματικά πρωτόκολλα της μεταβολωμικής ανάλυσης και των δοκιμών σε κυτταρικές σειρές (Ε.Ι.Ε.). Επιπλέον, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την εν δυνάμει πρεβιοτική επίδραση της in vitro ζύμωσης των μανιταριών στον εντερικό μικροβιόκοσμο αποτελούν βασικό κριτήριο επιλογής των χειρισμών που θα καλλιεργηθούν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και θα αξιοποιηθούν στα επόμενα πειραματικά στάδια. Με βάση τα αποτελέσματα των in vitro ζυμώσεων, τα μανιτάρια που ξεχώρισαν ως προς την εν δυνάμει σημαντική πρεβιοτική τους δράση είναι τα στελέχη P.eryngii LGAM216 και τα στελέχη C. cylindracea CC2 και C. cylindracea CC5, όλα καλλιεργημένα στο σύνηθες υπόστρωμα καλλιέργειας (άχυρο, wheat straw, WS). Οι παραπάνω επεμβάσεις, καθώς και εκείνη της παραγωγής μανιταριών του στελέχους P. ostreatus IK1123 σε υπόστρωμα αχύρου (WS), έχουν επιλεχθεί για να προχωρήσουν σε περαιτέρω πειραματικούς ελέγχους και η καλλιέργεια τους είναι σε εξέλιξη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπως περιγράφεται στη σχετική παράγραφο.

Τέλος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα μελλοντικά πειραματικά βήματα του προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο προγραμματισμό και την πιο άρτια διεξαγωγή του τελικού σταδίου, δηλαδή της παρέμβασης με το πειραματικό τρόφιμο σε υγιείς, υπερήλικες εθελοντές.

Επίσης συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις για να επιτευχθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων των ομάδων του ερευνητικού προγράμματος FUNGLUCAN.

Μεταξύ αυτών είναι και η επικείμενη συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο: 13th European Nutrition Conference (FENS 2019, Dublin, Ireland 15-18 of October 2019), όπου θα παρουσιαστούν σε τρεις αναρτημένες εργασίες αποτελέσματα από το πρόγραμμα.